lauantai 13. lokakuuta 2012

Luento by Raisa Cacciatore

Olen eilen työn puolesta kuuntelemassa Raisa Cacciatoren luentoa "Lapsille ja nuorille paras elämä - hyvän mielenterveyden lautasmalli", joka oli tällä kertaa tarkoitettu ammattihenkilöstölle, mutta samainen luento on pidetty myös avoimena yleisöluentona. Raisa on hyvä puhumaan ja luentoa oli helppo kuunnella, toki asiakin oli mielenkiintoista. Asiat sinällään oli ihan tuttuja, mutta esitetty niin, että sai paljon ajattelemisen aihetta. Asiat oli kyllä helpompi kytkeä omaan henkilökohtaiseen elämään kuin työhön ja tuli paljon kohtia omassa kasvatuksessa, jotka voisi tehdä paljon paremmin. Vaikka olenkin sitä mieltä, että maalaisjärjellä pääsee pitkälle, ei tollaset luennot olis yhtään pahitteeks kaikille vanhemmille. Saa tiivistetyssä muodossa tietoa esim. kehitysvaiheista ja ehkä vähän ymmärrystä siitä, miksi uhmaikäiset ja teinit käyttäytyy niinkun käyttäytyy. Ja kuinka vaikeeta niissä tilanteissa on itse aikuisena. Lohdullista oli kuitenkin se, että alan asiantuntija toi monesti ilmi sen, että kasvattaminen on oikeesti vaikeeta, eikä ole väärin myöskään pyytää apua siihen. Vaikka monilla, kuten itsellänikin on ajatus, että haluaa aina pärjätä itse.

Kannatan myös itse sukupuolineutraaliutta tietyssä määrin, niin ettei estetä lapsia toteuttamasta itseään vaan sukupuolen takia tai anneta vaan tietynlaisia leikkivaihtoehtoja, riippuen oli sitten poika tai tyttö. Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että biologia määrittää myös aika paljon ja sukupuolet nyt vaan ovat erilaisia. Sekin tuotiin erittäin hyvin luennolla esiin. Enkä ymmärrä miksi sukupuolet pitäisi häivyttää vain tasa-arvon tai jonkun muun nimissä.

Mutta jos jossain on mahdollisuus mennä kuuntelemaan vaikka avointa yleisöluentoa, niin suosittelen ehdottomasti. Tekis ihan hyvää monelle. Toki erityisen tärkeää näiden asioiden tiedostaminen on ammattihenkilöille, kuten opettajille yms., joten oli kiva huomata, että oli sali täynnä kuulijoita.

Lisätietoa ja mm. esityksen diat löytyy täältä.

3 kommenttia:

  1. "Kannatan myös itse sukupuolineutraaliutta tietyssä määrin, niin ettei estetä lapsia toteuttamasta itseään vaan sukupuolen takia tai anneta vaan tietynlaisia leikkivaihtoehtoja, riippuen oli sitten poika tai tyttö. Mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että biologia määrittää myös aika paljon ja sukupuolet nyt vaan ovat erilaisia. Sekin tuotiin erittäin hyvin luennolla esiin. Enkä ymmärrä miksi sukupuolet pitäisi häivyttää vain tasa-arvon tai jonkun muun nimissä."

    Selvennätkö tai avaatko tuota kohtaa hieman enemmän. Olisi mielenkiintoista tietää mitä tuo tarkoittaa. Vaikka sitten esimerkein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä samasta aiheesta meillä oli tänään opiskelukavereidenkin kanssa keskustelu. Aihe tulee vastaan monissa yhteyksissä ja yliopistolla erityisesti, varsinkin omalla alalla. Lähinnä tarkoitan ehkä sitä, että äärimmilleen vietynä sukupuolineutraalissa kasvatuksessa ei esim. kerrota lapselle itselleenkään, kumpaa sukupuolta hän on. Se kun tulee nyky-yhteiskunnassa vastaan joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin, niin ehkä olis aika hämmentävää lapselle, jos ei tietäis itse mihin vois samaistua.

      Oikeestaan mitä enemmän näitä asioita pohtii, sitä enemmän menee sekasin. Luennolla esimerkkinä oli se, että useimmat tytöt (ja jotkut pojat) tarvitsevat ihanaksi pukeutumis-leikkejä ja useimmat pojat (ja jotkut tytöt) tarvitsevat sankarileikkejä ja että nämä olisivat jotenkin sisäsyntyisiä ominaisuuksia. Toisaalta eihän voida tietää ovatko kuitenkin vain kulttuurin muokkaamia asioita. Kukaan kun ei voi koskaan todella määrittää, mikä kaikki johtuu kulttuurista ja mikä biologiasta. Selvensiköhän tämä yhtään? Itse ainakin menen koko ajan enemmän sekasin. :)

      Poista
  2. Meillä poika on selkeästi poika ja tyttö on tyttö. Ei kuitenkaan kummallekaan olla tuputettu mitään. Poika kun on esikoinen niin tyttöjen juttuja ei ole ollut tarjollakaan. Tytölle on tarjolla pojan autot ja omat tyttöjen lelut. Tyttö kuitenkin selkeästi kallistuu niihin nukkeihin. Tärkeintä kai ettei estä tyttöä leikkimästä autoilla tai poikaa nukeilla jos lapsi niin haluaa tehdä.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...