perjantai 18. tammikuuta 2013

Neuropsykologiaa

Olen pari iltaa istunut neuropsykologisella luennolla, joka on ollutkin hurjan mielenkiintoista. Pohjimmiltaan ihmisten käytös on hyvin pitkälti riippuvaista aivoista ja perusbiologiasta. Toki luentojen lyhyyden vuoksi aiheeseen sai vain pienen pintaraapaisun, mutta ihmisten käytös on aina jotenkin selitettävissä aivotoiminnoilla.

Muutama omasta mielestä tärkeä pointti lyhyesti, jotka jäi omaan mieleen:

  • Paradoksaalisesti esim. ADHD-oireinen lapsi riehaantuessaan pyrkiikin omaehtoisesti kompensoimaan väsymistä 
  • Edelliseen liittyen, kun lapsi häiriköi luokassa, aiheuttaa luokasta poistaminen "laumastahylkäämisreaktion", joka pahentaa tilannetta (valitettavasti tähän ei saatu mitään vaihtoehtoista toimintatapaehdotusta)
  • Lähes poikkeuksetta ongelmaisilla lapsilla ja nuorilla on havaittavissa kausaaliketju paljon videopelejä - "roskaruokaa" - vähäinen uni ja liikunta => aivot ylikuormittuvat 
  • Kun ylikuormitus tapahtuu, aivot menevät "autopilotille", eikä käytös ole enää hallittua
  • Ihmisen ja aivojen kehitys tapahtuu evolutiivisesti, jolloin tulevien ihmisten aivot  muokkautuvat nykyelämän vaatimuksia vastaaviksi => ihmisten aggressiivinen käytös lisääntyy, mikä onkin jo nähtävissä (tästä en valitettavasti kirjoittanut enempää muistiinpanoja, joten en osaa sitä tarkemmin selittää) Hyvin loogista kuitenkin ja antaa ehkä osaltaan selityksensä siihen, miksi nykyään on niin paljon erilaista pahaa, kuin ennen.
  • Nykyinen paljon arvostettu multi-taskaaminen onkin itse asiassa tosi huono juttu aivoille, kun aivot eivät saa mahdollisuutta keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. 
  • Nykyihmisten on myöskin hyvin vaikea sietää mitään epämieluisaa ja kaikki mieliteot pitää saada toteuttaa samantien. 
  • Positiivisempi asia loppuun, ihminen, jolla on hyvät sosiaaliset tukiverkostot, elää todennäköisesti pidempään ja aivot voivat paremmin. Toisaalta surku niiden puolesta, kenellä näin ei ole. Ja vaikka tämäkin tuntuu itsestäänselvyydeltä, ei sitä tule ajatelleeksi, että se on ihan aivo- ja biologisperäistä. 
Tämän perusteella ei tarvitse yhtään ihmetellä esimerkiksi sitä, miksi kouluissa käytös- ja muut häiriöt ovat niin paljon lisääntyneet, kun ei ennen vanhaan ollut mitään ongelmia. Ympäristö muokkaa ja niin edespäin. Tuli myös mieleen, että mitenhän huonossa kunnossa omat aivot ovat, kun multitaskaaminen on toinen luontoni. Kuten näkyi olevan monen muunkin; luentosalissa varmaan 1/3 teki samalla jotain ihan muuta kuin keskittyi luentoon.

Hieman teoreettisempaa ja raskaampaa luettavaa tällä kertaa. :) Jos yrittäisi vähän rauhoittua ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan (kuten opetetaan jo Franklin-sarjassa, joka on 3-vuotiaamme lempiohjelma). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommenteista! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...