keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kivet kipossa

Meillä alkoi tulla tv:n katselusta ongelma. Kaikki illat tuntuivat menevän siihen, että A halusi katsoa lastenohjelma ja mikään muu tekeminen ei kelvannut. Meillä ei ole koskaan saanut katsoa telkkaria loputtomasti oman mielen mukaan, vaan katsomista on aina rajoitettu. Nyt kuitenkaan mikään vaihtoehtoinen tekeminen, mitä ehdotettiin, ei kelvannut, eikä varsinkaan yksin voinut leikkiä tai puuhastella mitään. 

Kunnes sain taas päähäni hyvän idean. Eräänä päivänä käskin A:ta hakemaan huoneestaan jonkun haluamansa kupin, jonka kaveriksi annoin 4 kiveä (1/ikävuosi). Ja tehtiin sopimus. Joka päivä saa katsoa 4 lastenohjelmaa/pelata peliä. Eli jokaisesta ohjelmasta tai pienestä pelihetkestä tabletilla/kännykällä pitää laittaa kivi kuppiin. Itse saa valita, miten kivensä minäkin päivänä käyttää, mutta lisää ei saa. Ja voin sanoa, että kaikki tällaiset toimii loistavasti. A on luonteeltaan lapsi, joka rakastaa kaikkia sääntöjä ja sopimuksia ja toimii niiden mukaisesti (ainakin toistaiseksi).

Addiktoituminen ohjelmiin oli tosiaan jo sen luokkaista, että ajattelin, että ainakin alussa kivien loppumisen jälkeen yritettäisiin tehdä nerokkaita lisädiilejä. Mutta ei. Kun tv avataan, A ottaa kupin ja kivet syliinsä ja pitää itse huolen siitä, että jokaisesta ohjelmasta laitetaan yksi kivi. Myös jos olen eri huoneessa, ei ole vielä ainakaan tähän mennessä yrittänyt huijata, vaan sulkee itse television ja tulee kertomaan, että kivet on loppu, nyt voisi tehdä jotain muuta. ♥

Tämä on nyt ollut käytössä jo parisen viikkoa ja toimii kuin unelma. Heti ensimmäisestä päivästä lähtien, kun kivet loppuvat, A lähtee omaan huoneeseen ja keksii itselleen jotain muuta tekemistä. Sen lisäksi, että telkkarinkatsomisesta ei tarvitse enää tapella, on lelut löytyneet uudelleen ja nyt jopa se yksin leikkiminenkin onnistuu hyvin.


Joka päivä kivistä myös puhutaan, A kysyy aina heti aamusta, onko päivän kaikki kivet vielä käyttämättä. Ja vaikka ovat, eivät ne enää läheskään joka päivä kulu kaikki, toisin kuin alussa. Tv:n katsominen on siis jatkanut edelleen vähenemistä.  Esim. eilen kertoi itse, että ei aio käyttää yhtään kiveä. Ja ei, ei televisiossam mitään pahaa ole, mutta ei sitä ole pienen lapsen tarpeen katsoa tuntia enempää päivässä. Varsinkaan kun muut leikit jäivät aivan paitsioon. Nyt kun on olemassa selkeät säännöt, ei asiasta tarvitse enää kinastella ja kaikki ovat tyytyväisiä. Ei varmasti toimi kaikilla lapsilla, mutta suosittelen kokeilemaan jotain tämän suuntaista, jos on samankaltaisia ongelmia jonkun asian kanssa.

8 kommenttia:

  1. Venla on ominut ipadin ihan täysin itselleen. Tän hetkisen elämäntilanteen vuoksi sitä katsotaan paljon. Kunhan päiväkoti alkaa niin tunti päivässä riittää varmasti. Niin kauan kun lähtee mielummin ulos tai leikkii jotain muuta en näe asiassa mitään ongelmaa.

    Kivet kuulostaa kyllä tosi hyvältä idealta ongelmaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään ongelmaa ei tosiaan olekaan niin kauan, kun muukin tekeminen maistuu. Ja siinä vaiheessa kannattaa pistää stoppi, jos lapsi ei osaa enää muuta tekemistä keksiä. Nytkin A meni samantien päiväkodista tultua rakentamaan legoja, kun ennen olisi heti pitänyt laittaa telkkari päälle. :)

      Poista
  2. Hauska ratkaisu tilanteeseen :)

    //Jonna

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä idea! Laitan korvan taakse :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ehdottomasti kandee kokeilla, jos on vaan jotain tämäntyyppistä ongelmaa. :)

      Poista
  4. Mun mielestä tämä on myös todella hyvä idea. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä. Ja pidä muistissa, jos tulee teillekin vääntöä jostain samantyyppisestä sitten parin vuoden päästä. :)

      Poista

Kiitos kommenteista! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...